Het spektakel van de vuurvlieg

Het spektakel van de vuurvlieg

Laten we maar meteen beginnen met een belangrijk feit. De vuurvlieg is geen vlieg. Gelukkig dat hebben we dan gezegd, want waarom zou je een vlieg als inspiratiebron nemen voor geurproducten? Een vlieg wordt namelijk doorgaans niet geassocieerd met fijne geuren en hygiëne. Toch heeft Candelis ervoor gekozen de vuurvlieg als mascotte te omarmen en dat heeft meerdere redenen. Ben jij ook benieuwd naar het verhaal van de Candelis vuurvlieg? Lees dan deze blog en je zult leren hoe bijzonder de vuurvlieg is en wat deze betekent voor de missie van Candelis.

Een vlieg?

Als de vuurvlieg geen vlieg is, wat is het dan wel? Vuurvliegjes zijn ook bekend onder de naam glim- of gloeiworm en komen uit de familie Coleoptera: Lampyridae. Ze komen dus uit de familie van de kevers. Het zijn geen vliegen of wormen, maar kevers. Over de hele wereld komen ongeveer 2000 soorten voor. Toch worden ze ook wel glimwormen genoemd. Die naam hebben ze te danken aan het feit dat de vrouwtjes geen vleugels hebben en er een beetje uitzien als een worm. De volwassen vuurvliegjes kunnen licht maken, vandaar de naam glimworm. Dat doen ze met hun achterlijf. De grote glimworm komt het meest voor. vuurvlieg lichtgevend achterlijf Veel beperkter in verspreiding is de kleine glimworm. De mannetjes van de kleine glimworm geven tijdens het vliegen een fel licht. Deze mannetjes staan bekend als vuurvliegjes. Als deze in grote getalen rondvliegen ontstaat een bijzonder spektakel.

Het belang van de natuur

Het vuurvliegje is een echte habitatspecialist en stelt hoge eisen aan zijn leefomgeving. Vooral beekjes in bossen, weiden, moerassen en open plekken en graslanden in bossen kunnen op zijn voorkeur rekenen. Om zijn levenscyclus te vervolmaken is het voor hem belangrijk dat zijn leefgebied voor langere tijd ongestoord blijft. Het vuurvliegje leert ons dan ook het belang van natuurlijke bossen. Deze fascinerende beestjes komen op steeds minder plekken voor. De leefgebieden van vuurvliegjes zijn door allerlei ontwikkelingen, waaronder klimaatverandering, vervuiling, gebruik van pesticiden en toename van verlichtte straten, gebouwen etc., ook wel lichtvervuiling genoemd, sterk verminderd. Het vermogen van de vuurvliegjes om een vrouwtje te vinden is juist afhankelijk van door het licht gevonden worden. Daarom is het licht van de vuurvlieg zo ontzettend belangrijk. Als dit door lichtvervuiling verstoord wordt, dan wordt het vinden en voortplanten bedreigd. In Nederland komen drie soorten voor. Alle drie zijn ze vrij zeldzaam, maar het vuurvliegje wel het meest. Je vindt ze vooral nog in Zuid-Limburg en het Rijk van Nijmegen. Redenen genoeg dus om goed voor de natuur te zorgen, want het prachtige spektakel van de vuurvlieg willen we niet verloren laten gaan.

Efficiënt licht maken

Het is heel bijzonder dat vuurvliegjes licht kunnen maken en dat doen ze op een heel efficiënte manier. Vergelijk dat eens met het dansende vuurvliegjesouderwetse licht van een gloeilamp. De gloeilamp produceert slechts 10% licht en de overige 90% gaat op aan warmte. Bij vuurvliegjes gaat 100% naar het maken van licht, dat is nog eens duurzaam. Het licht produceren ze door een efficiënte chemische reactie genaamd chemiluminescentie. Dat doen ze in hun achterlijf. De meeste maken een geelgroen licht, maar er zijn er ook die zowel groen als rood licht kunnen maken, die vinden we in Amerika terug. Maar waarom geven vuurvliegjes, de mannelijke glimwormen eigenlijk dat licht? De functie van het licht van de vuurvlieg is om te vinden en te verbinden. Het licht wordt gebruikt om vrouwtjes aan te trekken. Een geïnteresseerd vrouwtje zal antwoorden en het mannetje helpen haar te lokaliseren. Het licht helpt dus om paartjes te vormen én ook om prooien aan te trekken. Maar ook om waarschuwingen aan potentiële roofdieren af te geven. Het zijn overigens niet alleen vuurvliegjes die bioluminescerend, een mooi woord voor het geven van licht, zijn. Deze eigenschap delen ze met een beperkt aantal andere terrestrische insecten, bijvoorbeeld klikkevers en spoorwegwormen.

Inspiratiebron

zonsondergang bosVuurvliegjes zijn boeiend en geliefd. Wetenschappers en dichters worden erdoor geïnspireerd. Maar eigenlijk iedereen die vuurvliegjes wel eens in het echt heeft gezien, raakt de herinnering nooit meer kwijt. Stel je voor ergens eind juni, begin juli, het is vlak tegen zonsondergang. Het bos begint al een beetje schemerig te worden. Je hoort hier en daar wat geritsel, een rustig windje doet wat bladeren en takken bewegen.
Het is stil in het bos en er gebeurt verder niets bijzonders. De zon gaat verder onder en het wordt steeds wat donkerder in het bos. Kort na zonsondergang verschijnt een klein groen lichtje, dan nog een, en nog een en voor je het weet vliegen er overal kleine groene lichtjes door het bos. Je valt stil, het is een beleving van jewelste, het laat een onuitwisbare indruk achter. Stijlvol en elegant vliegen de vuurvliegjes rond. Ademloos blijf je kijken en het halfuur dat volgt wordt een herinnering voor het leven. Over het magische spektakel van de vuurvliegjes raak je niet uitgepraat, wat een spectaculaire ervaring! Geen wonder dat dit tot inspiratie voor dichters, wetenschappers en anderen heeft geleid.

email logo

Ook voor Candelis heeft dit prachtige spektakel en de bijzondere vuurvlieg als inspiratiebron gediend. Het natuurlijke licht en de verspreiding daarvan staat symbool voor de unieke natuurlijke geuren van Candelis. Maar vooral in het vinden en verbinden, het belang van en de zorg voor de natuur en het herinneren en beleven vindt Candelis de oorsprong van haar missie. In alle facetten genieten van het magische geurenspektakel is het doel. De vuurvlieg is hier een prachtige mascotte voor die Candelis graag als logo voert!